onsdag 28 januari 2015

Lab: DNA ur kiwi

DNA ur kiwi


Hypotes: Jag tror vi kommer hitta DNA´t om vi samarbetar och fokuserar på vad vi ska göra. Jag skulle tro att det kan vara lite svårt att få upp den på glas staven eftersom att den är rinnande men om vi bara följer alla instruktioner och gör som vi ska så går det nog bra.

Uppgift: vi ska ta reda på om det finns DNA i kiwin, syftet är att lära oss mer om hur man kan hitta DNA och hur det fungerar.

Material:
- Kiwi 
- Koksalt 
- 100 ml bägare
- Tratt 
- Filtreringspapper 
- Pinne 
- Sked 

Kemikalier: 
-T-sprit (kall) 
-Diskmedel 

Utförande: Vi började med att mosa kiwin, sedan hämtade vi 5 ml diskmedel+ 50 ml vatten. (Se bild)












Vi späde ut diskmedlet med vattnet och sedan i med vattnet+diskmedlet över den mosade kiwin.  Vi lade i en nypa salt i blandningen. Vi hämtade även snö och vatten för att hålla blandningen kall under experimentet. Sedan förberedde vi även en ett filtreringspapper för att filtrera blandningen. Efter att blandningen kallnat hällde vi ner blandningen igenom filtereringspappret. Vi hällde sedan upp 20 ml kall T-röd, och lade ner i blandningen. Efter detta fick vi en slimig blandning i botten.
Vi försökte ett flertal gånger att få upp den på en glaspinne men lyckades inte. Vi bestämde att vi filtrerar blandningen
så det skulle vara enklare att få upp DNA blandningen. Till slut lyckades vi få upp lite av DNA´t men vi han tyvärr inte kolla på det i mikroskopet eftersom att lektionen slutade.


Resultat: Resultatet blev en slimeig blandning, detta var då DNA´t (se bild).












Diskussion/slutsatsPrecis som min hypotes så hittade vi DNA´t ur kiwin. Det var även som jag gissade väldigt svårt att få upp DNA´t på glaspinnen men det löste vi genom att filtrera blandningen. Annars var resultatet väldigt lik hypotesen och våra förväntningar. Vi lyckades väldigt bra eftersom att vi hade ett bra sammspel och bra samarbete. Vi var även väldigt exakta med våra mått. Detta resulterade till att vi lyckades.


Felkällor/förbättring: Eftersom att vi inte misslyckades med något så flyttar jag frågan till oss. Jag tror vi hade kunnat jobba ännu snabbare och lyckats hinna att kolla i mikroskopet, men samtidigt om vi hade jobbat snabbare än vi gjorde så kanske vi inte hade varit lika exakta och noggranna. 

Labb kompis:  Erik Johansson 

onsdag 21 januari 2015

Genetik

1.
A) De två faktorerna är arvet och miljön.
B) Vårt arvslag ligger i cellkärnan.
C) DNA´t ligger inne i kromosomerna och dem ligger i sin tur i cellkärnan. DNA´t har alla dina personliga egenskaper. DNA´t är indelat i delar eller gener som det kallas, vissa av dessa "delar" har du ärvt av dina föräldrar ex. ögonfärg,blodgrupp,tumform.
D) Det finns oftast 46st kromosomer, hälften av dessa har du ärvt av din mamma och hälften av din pappa. Det kan också förekomma att det finns en mer eller mindre av någon kromosom, då kan det vara att du har fått något form av handikapp.
F)
-Pappa: Skostorleken och tår.
 Mamma: Ögonfärgen och hårfärgen.

-Min envishet.

-Jag är en egen individ och uppfatta inte sakerna på samma sätt som min mamma och pappa, jag skapar även mina egna värderingar och utgår ifrån dem.

2)
A) Det finns C-G-T-A och även U.
B) Vi har 99,9% likhet i våra DNA´n
C) Dem består av Aminosyror.
D) Kroppen använder proteiner som byggstenar. Proteinet skapar ny energi till kroppen. De bestämmer även vilka egenskaper man får. Vi har också Enzymer i proteinet.
E) De olika kombinationerna av bokstäver ger dig information om dina egenskaper och om du ska bli ett djur eller människa.
F) Schimpans: 98,5%
    Gris 80%
    Banan: 50%
G) Alla levande organismer startade från en och samma livsform. Alla utvecklades sedan och anpassade sig till olika miljöer. Varför vi är så lik schimpansen till exempel är för att dem är våra förfäder, vi har bara utvecklats mer än dem.

3
A) Mutation är när det sker en fel kopiering av DNA´t. Mutationer i könsceller förs vidare till nästa generation.
B) Mutationer är oftast negativa och skadliga, men det finns undantag. Det är ytterst ovanligt men det finns vissa gånger då mutationen ger en ny egenskap, det är på detta sätt nya arter bildas. Ett exempel är ökenräven som från början var en vanlig räv. Räven muterade sig och fick större öron, det blev då lättare för räven att överleva i denna miljö eftersom att den kunde släppa ut mer värme från huvudet.
C) Mitos.
D) Meios eller reduktionsdelning.
E) 23st-23st
F) Ägget och spermien ska tillsammans bilda en cell med 46 kromosomer.

4.
A) Om man har ett anlag från pappa (Bb) och ett anlag från mamma( Bb) så är det 25% chans att man får bruna ögon (se bild). Det är även 25 % att hen blir brunögd.  Om pappan skulle ha BB och mamma Bb så är pappan dominant över mamman, då är det större chans att barnet får bruna ögon.






<- blåa ögon







B)        R              r            50 %

r         Rr              rr


r         Rr              rr


C) Ja det är möjligt. Även om föräldrarna är blåögda så finns det fortfarande anlag från morföräldrarna och detta kan resultera med bruna ögon.
D) Kromosomen 21- ALS
E) Kromosom X- färgblindhet
F) Ägg: Endast X
    Spermie: X-Y
G) Kvinna XX
     Man XY
Skadan måste ta över båda kvinnans X kromosomer för att göra henne färgblind. Eftersom att det bara finns ett X på mannen måsta bara skadan slå ut den för att göra han färgblind.

5

A)Du tar genen från en organism och planterar den i en annan organism.
B) Gen modifierad organism (GMO)
C) Fördelarna är att du inte får skadedjur i maten, nackdelarna är att insekterna kanske kan bli resistenta efter en lång tid.
D)Du kan använda genteknik till att utreda en brottsplats. Eller se vem som är pappan till sitt barn.
E)Du tar ut ett ägg från äggstockarna. Sedan tar du bort massan som redan finns i ägget. Efter detta tar du in massan från den personen du vill clona in i ägget med hjälp av en elektrisk stöt. Sedan placerar du ägget i en surrugatmamma och så får hon föda fram barnet.
F) - Vill du veta vilka genetiska sjukdomar du bär på?
    Svar: Nej och ja. Om jag bär på en sjukdom som kommer senare i mitt liv så vill jag helst inte veta om det i förtid, utan bara leva livet som det kommer. Men det kan även vara bra att veta vad som väntar i framtiden.
-Ska man tillåta kloning?
Svar: Jag tycker ja. Det hade varit väldigt häftigt att ha en miniatyr av sig själv. Då kan man lära hen allt man lärt sig själv.
Men samtidigt finns det negativa sidor av cloning. Det kan bli en svart handel av människor och människor ses inte värdiga längre.





måndag 12 januari 2015

Brinner för barnen

Kort Sammanfattning 


Moussa N`diaye skapade ett basketlag där han hade som regel att man skall göra läxorna annars får man inte vara med i laget. Moussa har alltså skapat ett lag med en blandning av lek och allvar. Om man ska vara med i laget var det obligatoriskt att göra läxorna minst en timme om dagen. Om man inte följer dessa regler blir man direkt avstängd från laget.

Frågor:
1. Vad tycker ni om Moussas klubb? Bra?/Dåligt?
2. Ska det vara mer än timme eller mindre?
3. Kan det finnas något defekter med denna typ av klubb?