söndag 30 november 2014

Syntetmaterial

Under andra världskriget var dem olika stormakterna tvungna att skapa ett nytt materiellt former av bl.a gummi på grund av att de flesta sjöexporter stoppades. Gummi tillverkningen var väldigt viktigt under kriget för att få alla militära och även dom civila transportmedlen att fungera. Redan innan krigets start hade den Tyske kemisten IG Ferben försökt sig på att hitta nya gummiblandningar förutom Latex som var då var den störta gummi exporten. Redan 1933 hade den tyska armen gjort tester men däck av gummi. Efter bombattacken på Pearl harbor 1941. Erövrade Japan Malacka, Singapore och de ostindiska öarna där de stora plantagen för naturgummi finns. Detta drabbade USA väldigt hårt efter som att årsförbrukningen av naturgummi skrädes ner från 600000 ton till bara 8000 ton. 1929 börjat på ett samarbete med den Tyske IG Ferben och USA, det var främst därför man klarade sig genom den svåra krisen.

Under kriget hade IG Ferber även ett tätt samarbete med Nazitysklands ledning. IG Ferber fick mängder av erbjudanden, det största var att han skulle få obegränsat och gratis tillgång till arbetskraft för att skapa sina nya syntetmaterial. Nazitysklands plan var att föra fångar till IG´s fabriker. Platsen fick sitt namn IG Auschwitz.

1941-1944 lär man ca 300000 koncentrationsfångar jobba i den slitsamma fabriken i Auschwitz. Men det alldeles för påfrestande tidsschemat spricker och det gör att mängder av fångarna dör.



onsdag 26 november 2014

Radar

Den första ”radar liknande” uppfinningen kom 1904 och kallades då telemobiloskop  Denna uppfinning var sedd för att bl.a undvika att kollidera med andra skepp när det var skymd sikt. Den första effektiva radarn kom ut 1935 under andra världs kriget. Fysikern Robert Wattson-Watt lyckades konstruera en apparat som skickar ut elektromagnetiska impulser som reflekterar på olika objekt, detta åstadkommer ett eko som avbildas på en skärm.


Armen var i ett stort behov av just en radar för att veta var fienden befann sig i luften och även veta sin bombnings punkt. Denna radar visade sig ha en väldigt låg träffpunkt, endast kring 10% träffchans. Problemet var att man inte kunde kombinerar hög frekvens med hög effekt. Detta lösta man senare med att konstruera en magnetron med en hålrumsresonatorer som skapar mickrovågor, detta gör att våglängden blir kortare och målet man försöker träffa får en hög träffchans. Tack vare radarn idag kan vi nu hålla koll på te.x inkommande flygplan och båtar. 
Radio

I slutet av 1800-talet började man spekulera över om det hade kunnat var möjligt att skicka trådlösa meddelanden via radiovågor. Radion var först och främst menad att man kunde skicka meddelande mellan avsändare och mottagare. Under första världskriget utvecklade man radion, det fanns även många kunniga efter kriget som visste och förstod hur radion fungerade. När elektronröret kom runt 1920 kunde man utveckla radion ytligare, man kunde bl.a göra den mindre en vad den hade varit tidigare. Många va dem som hade varit med i kriget fick bl.a jobb på fabriker som skulle tillverka radion och det bildades även många tjänster för människor inom broadcasting. Broadcastin är som dagens NRJ eller mixmegapol. Man började massproducera radion eftersom elektronröret var så billigt, här tog man iden från t-forden med massproduktion.

Nu kunde man snabbt och enkelt sprida information till andra. Detta skapade många problem samtidigt som det underlättade för allmänheten. Man kunde sprida både positiva saker som nyhetsprogram, väderrapporter och musik. Dels fanns det även negativa sidor med radion bl.a stor spridning av propaganda.

Detta utnyttjade Hitler till stor del, han förstod att man behövde ha kontroll över all media för att vinna hela folkets tro.






tisdag 25 november 2014

Frågor om atomfysik.

  1. Vad är en atom?
En atom är en av många byggstenar i olika ämne, en atom består av positiva och negativa laddade  protoner neutroner och elektroner.


  1. Vad är ett grundämne?
Ettgrund ämne är ett ämne som består av en enda sort atom.

  1. Ungefär hur många grundämnen finns det?
Ca 118

  1. Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag?
    Protoner neutroner och elektroner


  1. Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Protoner= positiv Neutroner= neutral laddad  elektroner= negativ

  1. Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av?
    Elektroner

  1. Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
    Väte 
  1. Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har?
    Antalet protoner/neutroner, även negativt och positivt avgör vilket ämne det blir.

  2. Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt?
    En isotop är när det finns mer eller mindre en neutroner.

  3. Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
    De är inte stabila, och sönderfaller till nya ämnen.

  4. Vad betyder ordet ”radio”?
    Radio är ett område inom fysiken där man studerar olika former av strålning.

  5. Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen?
    Bl.a röntgen, cancer behandlingar.

  6. Vad menas med bakgrundsstrålning?
    Det är strålningen som fortfarande finns av Big Bang, denna strålning kommer  aldrig att försvinna. 

  7. Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla?
    Väte

  8. Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk?
    Uran

  9. Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran?
    Anrikning, vilket betyder att man utvinner mer ut av ämnet.

  10. Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige?
    3 st kärnkraftverk och 10 st reakrorer

  11. Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
    Troligt vis nere i bergrunden.

  12. Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik.
    Fission är när när en atomkärna delas. Fusion är då atomkärnor "smälter" ihop eller sätts ihop.


onsdag 19 november 2014

No Atombomben

1
A) Både Hiroshima och Nagasaki ligger i Japan. Hiroshima ligger i den södra delen av japan och Nagasaki strax under.

B) 1941 anföll japan den amerikanska flottan Pearl harbor. USA krävde då hämnd på japan. Varför USA just valde att Hiroshima att detonera atombomben i var för att det var en stor militärstad och det fanns även många industriella vapenfabriker Hiroshima. Målet var att förstöra dessa så att Japan inte hade något annat val en att ge upp. Den andra atombomben (Fat man) hade ett första mål Kokura, men eftersom att det var för dåligt väder och skymd sikt tog man beslutet på grund av bränslebrist att att bomba Nagasaki istället. När man flugit mot Nagasaki insåg man att det var för lika dåligt väder där med så man släppte bomben i alla fall. Bomben hamnade i den norra delen av staden i Urakami-distriktet, men utplånade nästan allt som fanns där inklusive staden. Varför man valde att bomba Nagasaki var för att förstöra vapenfabrikerna som tillverkade bland annat vapen, ammunition och torpeder.


2
A) Kärnvapen är ett vapen vars energi utvinns från fission. Tillskillnad från konventionella vapen vars energi utvinns från kemisk reaktioner eller processer.

B) När en sprängning av en atombom sker utgörs otroliga mängder energi under väldigt kort tid. Det som händer i själva atombomben är att två uran/plutonium slås ihop med hjälp av en sprängladdning. De två urnan/plutonium bitarna klyvs på mitten (fission) som sedan skapar en kedjereaktion. Denna kedjereaktion utgör lika stor kraft som  6000000 diamanter.


3 Var det rätt att använda atombomben mot japan?

Jag personligen tycker att det var både rätt och fel. Det var rätt för att man fick ett slut på kriget. Det var samtidigt fel att man döde civila i bombningen. Samtidigt räddade man liv, för man inte gick in med amerikanska trupper. Hade man gått in med de Amerikanska trupperna hade fler människor dött på slagfältet.

Vad tycker du idag när du vet konsekvenserna av bombningen?

Det är självklart fel att använda atombomber och andra kärnvapen. Men man kan ju fråga sig hur många fler som hade dött på slagfältet om man inte hade tagit de beslutet?


måndag 17 november 2014



Fjärde riket 

Blenda lyckas ständigt bli utfryst av Hedvig. Penny, Hedvig och Noa var på en fritidsgård. Penny är väldigt svartsjuk på att Hedvig för att är tillsammans med Noa. På fritidsgården lyckas Penny dricka lite för mycket och kysste Noa. Detta fick följden att hedvik och penny nu inte längre är vänner. 

Klassen ska börja på ett grupparbetet, klassen får själva välja grupper. Penny blir i samma grupp med Hedvig och Noa. Hedvig övertalar läraren att Penny inte ska vara i samma grupp, Penny blir då överflyttad till Blendas och LSD´s grupp. Detta gör att Penny nu är ute ur det "coola" gänget. 

torsdag 13 november 2014


T-forden

Henry Ford skaparen av T-forden hade en idée som skulle göra han rik, nämligen att alla i Amerika skulle ha tillgång till en bil. Den första T-forden blev tillverkad 1908, efter denna makalösa uppfinning började man massproducera denna produkt enligt "löpande bandets princip"(1914). En T-ford lämnade sammansättningsbandet efter bara 24 sekunder vilket gjorde att priset sjönk enormt. År 1908 kostade en T-ford 850 dollar, men efter massproduktionen sänktes priset till endast 250 dollar.

Massproduktionen gjordes möjligt av den svenske ingenjören CE Johansson. USA och England hade inte samma mätsystem, detta var ett stort problem i den massproducerande industrin. T-forden delar beställdes från både USA och England. Så det var viktigt att det svenska måttet stämde med både det Engelska och det Amerikanska. CE Johansson lyckades tillslut få ett exakt mått 25.400mm= 1 tum. Detta fastställdes 1933 som det internationella standard måttet.

T-forden gjorde många förändringar i samhället. Eftersom att industriarbetare nu hade råd att ha en bil kunde de bosätta sig i områden utanför staden. Detta medförde att städer som ex Las Vegas och Dallas växte, då transporten var väldigt billigt mellan jobbet och hemmet.

Tidigare hade människor tagit sig fram via häst, detta skapade att enormt problem i samhället med all avföring från hästar på gatorna. När T-forden infördes försvann problemet med avföring men detta skapade ett nytt problem, koldioxid utsläppen. 

Henry ford lyckades även förmedla sin uppfinning i rätt tid, eftersom att samhället var i behov av ett fordon som skulle kunna stoppa den överväldigande mängden avföring på gatorna.

måndag 10 november 2014

Fjärde riket

1. Blenda börjar i en ny klass, klassen verkar vara lugn tills Hedvig kommer in. Hedvig är kung över hela klassen. Det hon gör gör alla andra med. Blenda gör ett försök att bli vän med henne men misslyckas och blir istället ett mobboffer. Blenda lyckas även bli vän med ett annat mobboffer LSD som bara gör utfrysningen värre av Hedvig.