Ägget i e-kolven
Hypotes: Jag tror att ägget smulas sönder om den blir över kokt. Om vatten kokar så kan det vara ett ägget vänder på sig eller ramlar av e-kolven.
Material/kemikalier: Ägg, e-kolv, (varmt vatten)
Syfte: Lära oss om volymen vid olika temperaturer. Ta reda på vad som kommer att hända med ägget och varför det händer.
Utförande: Vi började med att hämta ägget och skala det. Efter vi skalat den så förflyttade vi oss till bänken och plockade fram en e-kolv och kokade vatten. Vi hällde ner vattnet i e-kolven och placerade snabbt ägget på toppen.
Resultat: Efter en halv minut började ägget dras ner mot botten av e-kolven. Halvvägs sprack ägget på mitten.
Slutsats: Detta på grund av att temperaturen i e-kolven sjunker, det resulterar att volymen sjunker och det bildas ett slags vakuum som drar ägget nedåt. ägget sprack då på grund av att trycket blev för stort, ägget var för skört och kunde inte hålla emot det tryck som bildades inuti e-kolven.
Felkällor: I denna labb gick inget fel men det som kunde gått fel var att temperaturen på vattnet inte var för varmt, detta hände våra bänk kompisar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar