Jag hade lust att göra ett par mjukis byxor eftersom att min byxor hemma har gott sönder. Jag googlade lite och efter ett tag hittade jag några som jag gillade. (Se Bild) Jag ville dock inte att byxorna skulle sitta så tajt som dem gör på bilden, utan att dem skulle vara lite åt det slappa hållet, ungefär som beggiebyxor.
Jag funderade nu på hur jag skulle skapa ett par av dessa utan en malla. Efter ett tags tänkande och googlande så hittade jag skisser i tygrummet. Dessa var precis vad jag letade efter! Men så klart va dem inte helt perfekt utan jag behövde göra några ändringar.
Så började skissandet och ritningarna sätta fart. Min plan var som jag berättade innan att göra byxor, men jag kände även för att skissa på två andra saker med, en väska och en tröja. Dessa var mest för att få inspiration och tänka "utanför boxen". Jag har även dessa skisser som min backup-plan utfall att jag skulle tröttna på byxorna och skulle vilja göra något annat.
Men som sagt ville jag fortfarande göra ett par byxor. Jag utgick då ifrån byxorna jag hittade tidigare och byxorna jag hade skissat på, utifrån dessa gjorde jag tre olika formgivningar (se bilden i mitten). Jag valde att använda mig av byxorna med namnet "Wille" fastsytt på dem, mest för att sätta min personliga prägel på dem. Jag valde även att välja färgen svart att ha på muddarna vid midjan och vid ankeln.
Nu när formgivningen var klar behövdes mått till byxorna. Jag med hjälp av en kompis mätte ut alla av dem tänkbara längderna för byxorna. Även muddar till midjan och byxbenet.
Efter detta var det dags att rita ut en mall med måtten. Jag utgick ifrån mallen jag hittat tidigare fast med några nya ändringar och med mina personliga mått. Jag kalkerade mallen jag gjort med mönsterpapper.
Efter detta var det dags att välja ett tyg. Det skulle relativt tunt och elastiskt för att få den här lilla beggiebyx-känslan. Jag valde vad jag trodde var ett bomullstyg men som visade sig senare vara ett 65% bomull och 35% polyester, vilket man senare kunde förstå av att den stretchade sig. Jag spekulerade om det ändå var ett bra val att använda sig av detta tyg och letade upp lite fakta.
1 kg bomull kräver 1 kg kemikalier. Bomull är också en vattenälskande planta, den tar mer än 29000liter vatten för att skapa ett kg bomull. Enligt världshälsoorganisationen dör över 40000 människor varje år då de har kommit i kontakt med gifter som besprutat till bomullen.
Det siffrorna är ungefär det samma gällande polyester förutom att polyester framställs av råolja och inte använder vatten. Vid tillverkningen av polyester används lika mycket kemikalier som i bomullen för att färga den, dödsfallen även här med de samma. Det som man kunde säga vara bättre med polyester är att den inte använder de otroligt stora mängderna med vatten, det negativa blir dock att den framställs av råolja vilket resulterar med dålig miljö.
Det finns ju så klart miljövänligare alternativ som den ekologiska bomullen, den bekämpas inte med besprutningsmedel utan istället använder man ex chilli eller vitlök för att hålla borta kryp och andra skadedjur. Detta tar dock mycket längre tid än vad det tar för den oekologiska bomullen att växa. Den kräver också lika mycket vatten som en oekologiska.
Jag tog beslutet att använda mig av tyget en då för att jag inte anser att den mängden tyg jag ska använda mig av tar en så stor del i det stora hela. Detta kan anses dumt om alla skulle tänka lika som jag, men jag hade varken tiden eller orkan att göra något åt detta. Jag rekommenderar inte detta beslut till läsare etc, utan kolla med din lärare istället att få se vilket tyg och hur många procent som är vad.
Sömsmånsmall |
När alla linjer sedan var dragna och utsatta klippte jag ut alla bitarna.
Bitarna till byxan |
Efter detta var det dags att börja sy. Jag började med att sy på en liten bit tyg för att vara säker på att maskinen fungerade som den skulle, efter detta sydde jag ihop de två mittendelarna så att jag fick en så kallad "skrevsömm". Till detta moment använde jag en overlocksöm för att stärka byxorna och göra dem hållbara till en längre tid. Jag "gömde" även overlocksömmen med en raksöm för att det skulle bli finare och även stärka lite extra.
När jag var klar med båda partierna var det dags att sy fast sy fast bokstäverna jag skulle ha på byxbenet. Till bokstäverna använde jag samma tyg som jag har till fickorna. Man kan säkert spekulera om detta var ett bra val eller ej till miljön, men precis som jag ansett tidigare så är detta en bara en liten del. Så jag anser att det inte gör någon stor skillnad.
När jag sydda fast mina bokstäver använde jag en helt vanlig raksöm. Detta visade sig senare inte vara en bra teknik eftersom att tyget inte skulle klara av att tvättas för att sömmen skulle gå sönder och även det samma med tyget. För att göra det bättre rådfrågade jag min lärare och hon ansåg att jag skulle använda en tät sicksacksöm, detta var ett väldigt bra råd eftersom att det inte bara blev väldigt snyggt men också väldigt slitstark.
Efter jag sytt fast bokstäverna var det dags för fickorna. Jag markerade ut fickornas plats med en skräddarkrita. Jag vände tyget, sedan placerade jag ut fickorna på rak kan mot rak kant. Jag sydde fast dem med en vanlig raksöm. När detta var klart var det dags att sy ihop hela byxan. Jag nålade ihop allt och valde en grå under och övertråd för att få det att så så neutralt som möjligt. När jag hade sytt halvvägs märkte jag att något inte stämde. Byxan var vänd åt fel håll. Jag fick helt enkelt sprätta allt och göra och och göra rätt. När jag sprättat klart började jag om och sydde ihop allt igen.
(Här och framåt är vad jag ska göra om jag hinner bli klar med min produkt)
Efter detta var det kvar att göra muddarna. Jag började att göra mudden vid midjan. Jag vände den ut och in och sydde en sicksacksöm för att stärka och göra den slitstark, under detta moment använde jag en svart under tråd och en grå övertråd för att det ska bli så snyggt som möjligt. Efter detta gjorde jag precis det samma på båda byxbenen. Jag klippte av extratyg och trådar som hängde löst.
Nu är min produkt klar!
Jag skulle värdera min produkt som en nyare form av JACO jeansen som kom på 90-talet, fast med nyare och bekvämare tyg. Jag kopplar färgen grå som en väldigt lugn och neutral färg. Den har ingen direkt utstrålning, jag tror det är det som är meningen med mina byxor också att hålla en låg profil och inte vara något som sticker ut.
Grått förknippar mig med hösten, det här gråa och trista men också det lugna och de tillfredsställda. Till skillnad från ex svart som oftast förknippas med begravning eller marinblått som oftast används inom marinen så har grått en väldigt vardagligt känsla till den.
Mina byxor är gjord av trickå, från början använda man trickå till idrotts och arbetskläder för att på ett bekvämt sätt bedriva sitt arbete. Trickån har numera överförts till modernare kläder, av den enkla anledningen som jag tror personligen, är för att människor vill var bekväma inte bara på sina arbetsplatserna men också vardagligen i hemmet mm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar